Ilmankostuttimen valinta

lmankostuttimia on tarjolla lukuisia eri malleja ja vieläpä hyvin monessa eri hintaluokassa. Miten ilmankostutin sitten kannattaisi valita? Entä millainen ilmankostutin on hyvä ja sopiva? Hinta on valinnassa eittämättä oleellinen tekijä. Ilmankostuttimia on suorityskyvyltään hyvin erilaisia. Tehokkaat kostuttimet maksavat luonnollisesti enemmän kuin pienitehoiset. Suuret tilat kaipaavat tehokasta ilmankostuttajaa, pienemmissä huoneissa riittää alhaisempi teho. Sisustusnäkökulma tuo valintaan myös omaa mukavaa väriä ja vivahdetta.

Hinnan, tehon ja sisustusaspektien lisäksi laitteissa on yksi merkittävä eroavaisuus, nimittäin toimintamekanismi. Tämä on varsin oleellinen ominaisuus, joka on myös hyvä huomioida. Toimintaperiaate vaikuttaa nimittäin siihen, kuinka laitetta tulee käyttää. Erojen merkitys nousee esille etenkin, kun kodissa on pieniä lapsia tai lemmikkieläimiä. Toimintamekanismi vaikuttaa lisäksi laitteen energiankulutukseen ja hintaluokkaan.

Ilmankostutin – kolme erilaista toimintamekanismia

Ilmankostuttimia on toiminnaltaan kolmea eri tyyppiä. Nämä eroavat toisistaan esimerkiksi energiankulutuksessa. Erot voivat olla huomattaviakin, mikä muodostaakin oman painoarvonsa valintaan. Merkittävimpiä vaikutuksia arkeen seuraa kuitenkin yleensä enemmän tavassa, kuinka eri mekanismien laitteita käytetään. Ilmankostuttimien toimintaperiaatteet voidaan jaotella seuraavasti:

  • Höyrystävä ilmankostutin
  • Haihduttava ilmankostutin
  • Pisaroiva eli ultraääni-ilmankostutin

Höyrystävät ilmankostuttimet kuluttavat eniten energiaa ja pisaroivat vaihtoehdot puolestaan vähiten. Höyrystävät kostuttimet maksavat yleensä myös eniten. Edullisimmat vaihtoehdot tapaavat löytyä pisaroivien kostuttimien joukosta. Haihduttavat kostuttimet sijoittuvat hinta-asteikolla usein näiden välimaastoon, mutta mallikohtaisia eroja on runsaastikin. Moni ilmankostutin huolehtiikin nykyään paitsi miellyttävästä sisäilmasta, edustaa samalla muuhun sisustukseen lempeästi sointuvaa tyylikästä designia.

Höyrystävä ilmankostutin

Höyrystävien ilmankostuttimien toiminta perustuu veden höyrystämiseen. Laite kuumentaa veden höyryävän kuumaksi. Veden kuumentaminen vie energiaa, siksi tämä malli kuluttaakin eniten sähköä. Koska vesi kuumennetaan höyryävän kuumaksi, on tärkeää sijoitta laite kotona oikein. Laite kannattaakin asettaa kauas kulkuväylistä, syrjempään paikkaan.

Varoasiana on hyvä muistaa, että kuuma vesi voi aiheuttaa palovammoja, jos laite vaikkapa rikkoutuu. Lapsiperheissä ja lemmikkitalouksissa onkin erittäin tärkeää huomioida myös perheen pienimmät. Vaikka mahdollisuudet vaaratilanteisiin ovatkin olemassa, oikein ja huolellisesti käytettynä höyrystävät kostuttimet ovat kuitenkin turvallisia, minkä vuoksi ne ovat erinomainen vaihtoehto.

Haihduttava ilmankostutin

Haihduttava ilmankostutin haihduttaa kosteutta ilmaan. Vesi ei ole höyryävää kuten höyryttävässä mallissa. Haihduttavissa ilmankostuttimissa on suodatin, verkko, tai pyörivä kiekko. Ilma puhalletaan tämän läpi. Haihduttavassa ilmankostuttimessa on erittäin tärkeää, että sitä huolletaan tarkasti. Kannattaakin perehtyä ohjevihkoon huolellisesti. Suodattimet, verkko ja kiekko ovat osia, jotka tulee pitää puhtaana.

Pisaroiva ilmankostutin

Pisaroivat ilmankostuttimet kostuttavat huoneilmaa pisaroimalla veden ultraäänen avulla. Kosteus leviää sumupisaroina huoneeseen kostuttaen ilmaa. Ultraääniset kostuttimet vievät kaikkein vähiten sähköä. Pisaroivat kostuttimet maksavat myös kaikkein vähiten.

Vaikka ultraäänikostuttimiet ovat edullisia ja vähän sählöä vieviä, niiden hankinnassa kannattaa huomioida muutama tärkeä asia. Mikäli on astmaa tai allergiaa, kannattaa ehdottomasti hankkia pisaroivan kostuttimen sijaan höyrystävä ilmankostutin.